Proces van land tot bord


Asperges

In 1934 startte aspergeteler Mart Aarts met het ambachtelijk wecken van asperges. Sindsdien is het ‘witte goud’ niet meer weg te denken uit ons assortiment. We verwerken asperges in april, mei en juni. De aanvoer komt van de zandgronden in Limburg, Brabant en voor een deel uit Duitsland.

 1. Steken
  1. Steken De asperge groeit in zogenaamde ‘bedden’. Net voordat het kopje boven de grond komt, wordt hij gestoken. Hierdoor behoudt de asperge zijn karakteristieke witte kleur.
 2. Sorteren
  2. Sorteren Bij de teler worden de asperges gesorteerd op diameter en kwaliteit. Voor Aarts worden ze verpakt in kratjes van 5-10kg.
 3. Koelen
  3. Koelen Om de kwaliteit op het hoogste niveau te houden, wordt de asperge zo snel mogelijk gekoeld naar 2 – 4 °C. Daarna worden de asperges in een gekoelde vrachtauto naar Aarts vervoerd.
 4. Schillen
  4. Schillen Asperges hebben een vezelige schil, en moeten daarom geschild worden. Wij schillen onze asperges machinaal.
 5. Vullen
  5. Vullen De geschilde asperge wordt handmatig afgevuld in onze potten. Handmatig, om beschadiging van de kopjes te voorkomen en exact de juiste hoeveelheid te vullen.
 6. Steriliseren
  6. Steriliseren De asperges wordt vervolgens gesteriliseerd: de potjes worden een korte tijd verhit tot wel 120 °C. Dit maakt dat ze langer houdbaar zijn.
 7. Verpakken
  7. Verpakken Tenslotte worden de potjes voorzien van een etiket en in een traytje gezet. Nu zijn ze klaar voor transport naar onze klanten. Van land tot bord binnen een paar dagen!

Kersen

Kersen zijn een belangrijk product in ons assortiment. De kersen die wij verwerken worden morellen genoemd. Dit is een zuurder kersensoort. In de maand juli worden in onze fabriek de kersen verwerkt. Wist je dat wij als één van de weinige bedrijven in Nederland gebruik maken van kersen uit eigen land?

 1. Oogsten
  1. Oogsten Onze kersen worden geoogst door de boom te “trillen”: de boom wordt op en neer geschud, waarna de kersen onder de boom worden opgevangen en in kratjes gevuld.
 2. Koelen
  2. Koelen Het snel koelen van kersen is cruciaal voor een goede kwaliteit. Zeker ook omdat de oogst plaats vindt in de warme zomermaand juli.
 3. Sorteren
  3. Sorteren Nadat ze bij Aarts binnenkomen, worden de kersen gesorteerd. Slechte of gebarsten kersen worden verwijderd. Onze reststroom wordt gebruikt voor het opwekken van bio-energie.
 4. Ontpitten
  4. Ontpitten Vervolgens worden de kersen ontpit. Met stervormige naalden worden de pitten uit de kers ‘gestanst’.
 5. Vullen
  5. Vullen Eerst worden de glazen potjes gewassen en gevuld met siroop. Daarna komen de ontpitte kersen erbij.
 6. Pasteuriseren
  6. Pasteuriseren De kersen worden vervolgens gepasteuriseerd: de potjes worden korte tijd verhit tot wel zo’n 90 °C. Alle vitamines en natuurlijke smaken blijven behouden!
 7. Verpakken
  7. Verpakken Tenslotte worden de potjes voorzien van een etiket en in een traytje gezet. Nu zijn ze klaar voor transport naar onze klanten. Van land tot bord binnen een paar dagen!

Peren

De peren die wij verwerken kunnen binnen ons assortiment niet ontbreken. Aarts Conserven is met name bekend van de heerlijke stoofpeertjes. Met inmiddels al meer dan 50 jaar ervaring worden de peren in de maanden van september tot en met februari verwerkt. We gebruiken hiervoor hoofdzakelijk Gieser Wildeman peren uit Nederland en Williams peren uit Italië en België.

 1. Plukken
  1. Plukken De peren worden handmatig geplukt. De oogsttijd is september / oktober, afhankelijk van het weer gedurende de zomer.
 2. Sorteren
  2. Sorteren Na de oogst worden de peren gesorteerd op diameter en kwaliteit. De peren worden verpakt in boxen, en komen dan goed gekoeld naar Aarts.
 3. Schillen
  3. Schillen Onze stoofperen worden geschild voordat we ze stoven. Wij schillen onze peren machinaal, waarna we ze zo nodig handmatig bijschillen.
 4. Stoven
  4. Stoven Het stoven geeft onze peren hun kenmerkende smaak en structuur. Hoe stoven wij precies? Dat is het geheim van de kok!
 5. Vullen
  5. Vullen De gestoofde peertjes worden zorgvuldig in de glazen potten afgevuld.
 6. Pasteuriseren
  6. Pasteuriseren De peren worden vervolgens gepasteuriseerd: de potjes worden een korte tijd verhit tot wel zo’n 90 °C. Alle vitamines en natuurlijke smaken blijven behouden!
 7. Verpakken
  7. Verpakken Als laatste krijgen de potjes een mooi Aarts etiket. Nu zijn ze klaar om te worden geserveerd!

De herkomst van onze producten

We werken nauw samen met vaste telers en telersorganisatie. Vaak zijn het al jarenlange relaties.

We proberen onze producten dichtbij te telen. We vinden het prettig te zien dat hier steeds meer belang aan wordt gehecht door onze klanten en consumenten. Het zorgt voor een duurzamer product door minder transportkilometers. En geeft ook meer gevoel en transparantie bij de groenten en fruit die we thuis eten.

kaart-nl.jpg